loading

Veel oudere huizen zijn nog via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Is dit bij jou thuis ook het geval en wil je ook je elektrische auto thuis op kunnen laden? De Onnect laadpalen kunnen geleverd worden met zowel een 1-fase als een 3-fasenaansluiting.

Met een 3-fasenaansluiting kun je veel sneller laden, maar als je je auto de hele nacht op kunt laden, is sneller laden niet altijd noodzakelijk, dus het is goed om vooraf een afweging te maken of het nodig is je aansluiting aan te passen naar een 3-fasenaansluiting en of de voordelen opwegen tegen de kosten die je moet maken om de 1-fase-aansluiting te vervangen.

Verschil tussen 1-fase- en 3 fasenaansluiting

Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel met twee draden je huis binnen: de fasedraad en de nuldraad (‘aarde’ draad). De spanning op je stopcontacten is het verschil tussen die ene fasedraad en de nuldraad. Als je een 1-fase groepenkast in je meterkast hebt staat er 220/230V op de elektriciteitsmeter.

De meeste nieuwbouwwoningen zijn standaard voorzien van een 3-fasenaansluiting. Hierbij komen drie fasedraden van ieder 230V en een nuldraad je meterkast binnen. De 3-fasenaansluitingen leveren een groter vermogen dan de 1-fase-aansluitingen: 3 x 220/230 V of 380/400 V.

Omzetten 1-fase-aansluiting naar 3-fasen

Met een 3-fasenaansluiting gaat het opladen van je elektrische auto een stuk sneller en loop je veel minder risico dat de stoppen doorslaan als er tijdens het laden in combinatie met he gebruik van andere huishoudelijke apparaten te veel vermogen wordt gevraagd.

Er zijn echter wel extra kosten verbonden aan het omzetten naar een 3-fasenaansluiting. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Dit varieert van alleen de meterkast vervangen tot het vervangen van zowel de 1-fase elektriciteitskabel als de meterkast. Vooral bij het vervangen van de elektriciteitskabel kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je periodieke energiekosten en de jaarlijkse vastrechtkosten met een 3-fasenaansluiting ook hoger kunnen worden.

Kosten aanleggen 3-fasenaansluiting

Is de elektriciteitskabel die je huis binnen komt een 1-fase-aansluiting, dan zal deze ook vervangen moeten worden voor een 3-fasenaansluiting. De kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van de complexiteit van de graafwerkzaamheden en de lengte van de kabel die vervangen moet worden. Het aanleggen van een nieuwe 3-fasenaansluiting kost gemiddeld tussen de € 750 en € 1.200,-. Hier komen de kosten voor het vervangen van de meterkast nog bij.

Kosten vervangen groepenkast

Het vervangen van de meterkast is een specialistische klus en kun je het beste door een erkende elektricien laten uitvoeren. De kosten voor het vervangen van de 1-fase groepenkast door een 3-fasengroepenkast zijn naast het uurtarief van de elektricien en het merk stoppenkast, ook afhankelijk van het aantal aan te leggen of vervangen groepen. Het gemiddelde aantal groepen in een normaal huishouden ligt rond de acht groepen. Het vervangen van een kast met acht groepen kost gemiddeld tussen de € 600,- en € 800,-.

Het achteraf laten plaatsen van extra groepen is duurder dan alles in één keer laten doen. Een groepenkast laten aanleggen met twaalf groepen kost gemiddeld tussen € 750,- en € 900,-. Wil je de groepenkast laten vervangen? Houd dan ook alvast rekening met de hoeveelheid groepen die je over een aantal jaren nodig denkt te hebben voor bijvoorbeeld zonnepanelen, airco of een warmtepomp.

Dynamic Load Balancing voor thuisladen met 1-fase aansluiting

Wegen de kosten voor het omzetten naar een 3-fasenaansluiting niet op tegen de voordelen, maar wil je voorkomen dat de stoppen er uitvliegen als je je auto oplaadt? Met Dynamic Load Balancing (DLB) voor thuis is het verzwaren van de meterkast niet nodig en is de laadtijd van je elektrische auto toch een stuk korter. DLB zorgt er namelijk voor dat de laadpaal altijd het maximaal beschikbare vermogen gebruikt om je auto te laden.

De Onnect 1-faselaadpaal met Dynamic Load Balancing houdt precies bij hoeveel stroom er verbruikt wordt in je huis. Het laadvermogen van de laadpaal wordt meteen (tijdelijk) teruggebracht als de stoppen er doorheen dreigen te slaan. Hiermee kun je dus gerust je wasmachine of droger aanzetten, terwijl jouw auto buiten aan de laadpaal staat.

Het wel of niet overstappen op een 3-fasenaansluiting is van vele factoren afhankelijk. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken wat de kosten zijn en wat het je oplevert. Wil je meer informatie over wat voor jouw situatie de beste en meest voordelige oplossing is? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via 088 1344 070 of via sales@onnect.nl.

Reactie schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *