loading

Meer dan 1.5 miljoen huishoudens hebben op dit moment al zonnepanelen op hun dak en dit worden er steeds meer. Uw elektrische auto opladen met behulp van zonnepanelen kan erg voordelig zijn, zeker met de steeds hoger wordende energieprijzen.

Door uw eigen stroom op te wekken is het rijden in een elektrische auto duurzamer, maar is het ook goedkoper als u nog geen zonnepanelen heeft? Hoe langer u de zonnepanelen heeft, hoe meer stroomkosten u per jaar bespaart, maar zelfs als u nog panelen moet laten installeren, is het laden via zonnepanelen nog steeds een stuk goedkoper.

Hoeveel zonnepanelen voor het laden van elektrische auto

Een elektrische auto heeft gemiddeld tussen de zes en acht zonnepanelen nodig om volledig geladen te kunnen worden via uw eigen zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen u exact nodig heeft om de stroom voor het laden zelf op te wekken, is afhankelijk van hoeveel kilometer uw auto gemiddeld rijdt op 1 kWh, hoeveel kilometer u per jaar met de auto rijdt en of u altijd thuis laadt of ook deels op uw werk. Ervan uitgaande dat u alleen thuis laadt, rekent u uit hoeveel kWh u jaarlijks nodig heeft, door het aantal verwachte kilometers per jaar te delen door het verbruik van uw elektrische auto in kilometer per kWh. Een Tesla Model 3 rijdt ongeveer 6,5 kilometer per 1 kWh. Als u hiermee 10.000 kilometer per jaar rijdt, heeft u per jaar 10.000 : 6,5 = 1.538 kWh nodig.

Een nieuw zonnepaneel wekt ongeveer 350 kWh per jaar op, maar in Nederland is het gemiddelde rendement op een paneel ongeveer 85% (300 kWh). Als u precies wilt weten hoeveel panelen u zelf nodig hebt om alleen uw auto te laden, kunt u het benodigde aantal kWh per jaar voor uw auto door de 300 kWh delen die elk zonnepaneel effectief opwekt. In het geval van de Tesla Model 3 dus 1.538 : 300 = 5,1, dus in totaal zes zonnepanelen voor alleen het laden van uw auto.

Wat kosten zonnepanelen?

Bij een set van zes zonnepanelen is de prijs per paneel rond de € 650,00 (inclusief installatie en btw), bij een set van achttien panelen is dat ongeveer € 450,00. De levensduur is gemiddeld 20 jaar. Een set van tien zonnepanelen wekt ongeveer 3.000 kWh per jaar op en kost gemiddeld € 5.500,00, inclusief installatie en btw. Over het algemeen geldt: hoe meer zonnepanelen u koopt, hoe voordeliger het wordt, dus het is raadzaam het benodigde aantal voor nu, maar ook voor de toekomst in een keer te laten installeren en hierbij niet alleen rekening te houden met de benodigde stroom voor uw auto, maar voor alle elektrische apparaten.

Hoeveel besparen door te laden via zonnepanelen

Stroom die u zelf opwekt is goedkoper dan stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Alle kosten bij elkaar genomen, dus inclusief de prijs die u voor bijvoorbeeld tien zonnepanelen heeft betaald en uitgaande van een levensduur van 20 jaar, betaalt u voor stroom via zonnepanelen ongeveer € 0,09 per kWh, terwijl u aan uw energieleverancier, afhankelijk van uw energiecontract vaak € 0,30, € 0,40 of tegenwoordig zelfs € 0,50 per kWh betaalt.

Maximaal gebruik maken van de zelf opgewekte stroom

Energie die u zelf opwekt en niet gebruikt levert u terug aan het stroomnet. Voor dit overschot krijgt u in principe geld terug van uw energieleverancier, vaak tegen dezelfde prijs als wanneer u stroom afneemt. Alle kilowatturen die u terug levert zijn gratis te gebruiken als u ’s avonds of op een regenachtige dag zelf geen energie opwekt via uw zonnepanelen, zolang u maar niet meer verbruikt dan u hebt geproduceerd. Zoals het er nu naar uitziet wordt deze salderingsregeling vanaf 2025 langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u steeds minder terugkrijgt voor de stroom die u te veel opwekt en terug levert.

Als u steeds minder terugkrijgt wilt u dus het liefst maximaal gebruikmaken van de stroom die u zelf opwekt, zodat u zo min mogelijk gebruik hoeft te maken van de salderingsregeling. Het goedkoopste zou zijn om uw elektrische auto alleen op te laden door middel van stroom die door uw zonnepanelen opgewekt worden. Laden via het stopcontact houdt hier in ieder geval geen rekening mee en ook een gemiddelde laadpaal is hier niet op ingericht en pakt gewoon de elektriciteit die beschikbaar is en dat is meestal stroom via het net.

Dynamic Load Balancing 

Wilt u echt optimaal gebruik maken van het laden via uw zonnepanelen, dan is het extra voordelig als u een laadpaal aanschaft die zelf bepaalt welke stroom gebruikt wordt. Het Onnect Dynamic Load Balancing systeem kijkt continu naar de beschikbare stroom van zonnepanelen en schakelt pas bij met netstroom als de zonnepanelen op dat moment niet voldoende opwekken en uw auto wel binnen een bepaalde tijd volgeladen moeten zijn. Heeft u overdag tijd genoeg om uw auto te laden, dan is dat de allergoedkoopste oplossing, omdat de laadpaal er dan voor zorgt dat u volledig kunt laden met uw eigen opgewekte zonne-energie.

Het wel of niet overstappen op een 3-fasenaansluiting is van vele factoren afhankelijk. Het is dus belangrijk om goed uit te zoeken wat de kosten zijn en wat het je oplevert. Wil je meer informatie over wat voor jouw situatie de beste en meest voordelige oplossing is? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via 088 1344 070 of via sales@onnect.nl.

Reactie schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *