loading

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Mede door de hoge brandstofprijzen, maar zeker ook omdat het een stuk beter is voor het milieu. Vanaf 2035 worden er in Europa helemaal geen nieuwe brandstofauto’s meer geproduceerd en merken zoals BMW, Mercedes en Alfa Romeo gaan in 2025 al stoppen met de productie van brandstofauto’s. Bent u ook aan het kijken of u de overstap gaat maken van brandstof naar elektrisch rijden, maar weet u door het grote aanbod niet welke elektrische auto het beste aan uw wensen en eisen voldoet? Wij zetten de top 3 voor verschillende rijders op een rijtje, zodat u beter af kunt wegen wat voor u de beste keuze is.

Voor de zakelijke rijder

Bedrijven willen hun CO₂-uitstoot beperken en kijken steeds meer hoe ze hun wagenpark kunnen verduurzamen. Zit u vaak en lang op de weg, dan zijn een grote actieradius, comfortabel en veiligheid belangrijke punten als het om een elektrische auto gaat die u voornamelijk zakelijk rijdt.

  1. Tesla Model 3

Tesla Model 3 heeft een actieradius van ruim 530 kilometer en scoort hoog op het gebied van veiligheid. Dankzij zijn state-of-the-art techniek en veiligheidssystemen gaat u veilig en comfortabel de weg op.

  1. Kia e-Niro

De Kia e-Niro is uitgeroepen tot ‘Zakenauto van het jaar 2022’ en is een robuuste en betrouwbare elektrische auto om zakelijk te rijden. De Kia biedt in het weekend voldoende ruimte voor het hele gezin.

  1. Hyundai KONA

De Hyundai KONA is een volledig elektrische SUV met een opvallend uiterlijk. Comfort, veelzijdigheid en elegantie worden gecombineerd in dit prestatiegerichte model. Met de Hyundai KONA rijdt u een afstand van 449 kilometer.

Voor de particuliere rijder

Elektrische auto’s zijn nog steeds een stuk duurder dan brandstofauto’s. In eerste instantie was het belastingvoordeel voor elektrisch rijden ook alleen voor zakelijke rijders weggelegd, maar tegenwoordig kunnen ook particuliere kopers subsidie krijgen. Ook de hoge brandstofprijzen zorgen er voor dat elektrisch rijden voor particulieren steeds aantrekkelijker wordt.

  1. Kia e-Niro

Met de e-Niro laat Kia zien dat een elektrische auto naast duurzaam ook heel stijlvol en praktisch kan zijn. Het smaakvolle interieur, de snellaadfunctie, een actieradius van 463 km en volop ruimte, maakt de Kia een ideale gezinsauto. Bij de Kia e-Niro zit het laadpunt boven de voorbumper in plaats van aan de achterzijde. Dit betekent dat u altijd vooruit in moet parkeren en dat hoeft geen probleem te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden, o.a. bij het plaatsen van een laadpaal thuis.

  1. Fiat 500e

De Fiat 500e is de beste elektrische auto van 2022 in het middensegment. Deze volledig elektrische auto scoort zeer goed op laadsnelheid en is aantrekkelijk geprijsd. De 500e heeft een actieradius tot 320 kilometer (WLTP) en tot wel 460 kilometer in het stadsverkeer. Met slechts 5 minuten snelladen heeft u weer 50 kilometer bereik erbij en kunt u dus altijd snel weer de weg op.

  1. Peugeot e-208

Ook de Peugeot e-208 scoort goed in de lijst van beste elektrische auto’s. Dit sportieve model met strak design heeft een actieradius tot wel 362 kilometer (WLTP). De Peugeot e-208 is bovendien uit te rusten met de nieuwste rijhulp- en veiligheidssystemen. De ruimte achterin en de bagageruimte zijn gemiddeld, zoals bij veel auto’s van deze omvang.

Elektrisch rijden met beperkt budget

Heeft u een beperkt budget, maar wilt u wel graag een elektrische auto rijden dan heeft u ook steeds meer keuze. Qua verbruik en onderhoud is elektrisch rijden goedkoper dan een benzine- of dieselauto en er zijn diverse fiscale voordelen en subsidies. Wat betreft de aanschafprijs is de drempel naar elektrisch rijden ook een stuk lager geworden, zeker als u voornamelijk in de stad rijdt.

  1. Renault Twizy

De Renault Twizy is heel klein en je mag er de snelweg niet mee op. Hierdoor is deze auto voor slechts een kleine groep interessant en hoort hij eigenlijk niet op de eerste plaats thuis. De Renault Twizy is al te koop voor een vanaf prijs van nog geen € 13.000,- en is een tweepersoonsauto met een topsnelheid van 80 km/u en een actieradius van 100 km, dus alleen geschikt voor korte ritjes in de stad.

2. Dacia Spring Electric

De Dacia Spring Electric is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 20.000,-. De elektrische Dacia is verrassend ruim en heeft vier zitplaatsen, maar het maximum laadvermogen is net 300 kilo, dus heel zwaar mogen de passagiers niet zijn. De Dacia Spring heeft 290 liter bagageruimte en een actieradius van 230 kilometer.

3. Renault Twingo E-Tech Electric (Z.E)

Renault heeft ook een elektrische versie van de Twingo uitgebracht met een vanaf prijs van rond de € 23.000,- en een actieradius van 190 km actieradius. Met zijn compacte formaat en kleine draaicirkel is de Twingo Electric vooral geschikt als stadsauto.

4. Smart EQ fortwo

De elektrische Smart is één van de goedkoopste elektrische auto’s in Nederland. Qua vermogen is hij gelijk aan de Renault Twingo Electric, al heeft de Smart een iets kleiner accupakket en met een actieradius van 135 km ook vooral geschikt voor korte afstanden. De Smart EQ fortwo is verkrijgbaar vanaf iets minder dan € 25.000,- en voor € 3.000,- extra heeft u een cabrioversie.

Caravan of trailer met elektrisch auto

Het aanbod elektrische auto’s wordt steeds groter en daar komen ook steeds meer auto’s bij die ook een caravan mogen trekken. We hebben een top 3 samengesteld van elektrische auto’s die 1600 kg mogen trekken. De winnaar van de ANWB-verkiezing ‘Trekauto van het jaar’ is in 2022 zelfs voor het eerst een volledig elektrische auto. Houd er bij het trekken van een caravan wel rekening mee dat de actieradius ongeveer gehalveerd wordt en u dus wel relatief vaak moet laden.

  1. Hyundai IONIQ 5

De winnaar van de verkiezing Trekauto van het Jaar is de Hyundai IONIQ 5. De IONIQ 5 heeft de technische innovatie goed vertaald naar praktisch gebruik. De auto houdt bij het bepalen van de actieradius al rekening met het gewicht van de caravan. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit zeer goed. De IONIQ 5 mag tot 1600 kg trekken en is geschikt voor supersnel laden via een DC-lader, dus de accu is snel weer vol, wat ook erg handig is voor als u met caravan onderweg bent naar uw vakantieadres.

  1. Kia EV6

De EV6 kan ook een trekgewicht van 1600 kg. De uitzonderlijk lange wielbasis van 2,9 meter zorgt voor meer ruimte en flexibiliteit in het interieur. Door de 800V accu heeft de auto een actieradius van 510 km en is de auto binnen 20 minuten volledig opgeladen. De bagageruimte van de Kia EV6 is wat beperkt en dat kan voor een vakantie nadelig zijn.

  1. Tesla Model Y

Tesla Model Y heeft een actieradius van 507 kilometer en kan ook een caravan van 1600 kg trekken. Model Y heeft een grote bagageruimte, met een maximaal laadvolume van 1926 liter. Daarnaast biedt dit model door de hoogte meer zitcomfort, vooral op de achterbank en dat maakt Tesla Model Y een ideale vakantieauto voor het hele gezin.

Reactie schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *