loading

Als je bij je woning een eigen parkeerplaats hebt, dan is het vaak aantrekkelijker en voordeliger een eigen laadpaal aan te schaffen. Het thuis opladen van je elektrische auto is meestal veel goedkoper dan opladen aan een openbaar oplaadpunt, je weet zeker dat je altijd een laadplek hebt en je kunt laden wanneer het jou uitkomt, zoals ’s nachts en in het weekend.

Thuis opladen via het gewone stopcontact

In theorie kun je je auto thuis opladen via het gewone stopcontact, maar dit wordt sterk afgeraden. Er zit geen beveiliging en begrenzer op, waardoor de laadkabel en oplader erg heet kunnen worden en zelfs in brand kunnen vliegen. Het opladen duurt op deze manier erg lang en is het vaak niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser te gebruiken, omdat je auto vrijwel de volledige capaciteit gebruikt.

Uit onderzoek van de Adac (Duitse ANWB) blijkt bovendien dat bij het opladen via het gewone stopcontact behoorlijk wat stroom verloren gaat. Er gaat tot wel 4% stroom verloren via bekabeling vóór de stroom bij de auto is. Hoe lager het laadvermogen, hoe langer het opladen duurt en hoe meer stroom je bij elke oplaadbeurt verliest. Het laden met een zo hoog mogelijk laadvermogen is het meest efficiënt.

Veilig installeren laadpaal

Kies je voor een laadpaal van Onnect, dan is het ook mogelijk de volledige installatie door een gecertificeerde installateur te laten verzorgen. Ook de graafwerkzaamheden, de gehele bekabeling en de aansluiting op de meterkast regelen en voeren wij uit. Om overbelasting van je elektriciteitsnet te voorkomen, plaatst de installateur ook direct een aardlekautomaat en legt hij een nieuwe groep aan.

Wat kun je zelf doen bij installeren laadpaal?

Als je de laadpaal op gemeentegrond wil plaatsen, moet je een vergunning aanvragen. Houd er rekening mee dat het een aantal weken tot maanden kan duren voordat de aanvraag is goedgekeurd.

1-fase of 3-fasenaansluiting

Heb je nog een 1-fase aansluiting, dan kun je deze voor de installatie van de laadpaal aan laten passen naar een 3-fasenaansluiting. Het is handig om vooraf een afweging te maken of het nodig is je aansluiting aan te passen naar een 3-fasenaansluiting en of de voordelen opwegen tegen de kosten die je moet maken om de 1-fase-aansluiting te vervangen. Je leest hier meer over in het artikel 3-fasen groepenkast nodig om elektrische auto thuis op te laden?

Meterkast

Wil je gebruikmaken van Smart Charging of Load Balancing, dan heb je een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Je moet deze aanvragen via jouw netbeheerder voordat de laadpaal geïnstalleerd wordt. Houd er ook hierbij rekening mee dat het een aantal weken tot maanden kan duren.

Voorafgaand aan de installatie

Voorafgaand aan de installatie is het handig als de ruimtes waar geboord en gegraven moet worden vrij zijn en dat de meterkast toegankelijk is.

Binnen een dag zorgen onze gecertificeerde installateurs ervoor dat de laadpaal geïnstalleerd is. Na een korte uitleg over de werking van de laadpaal, kun jij dezelfde dag nog je auto laden bij je eigen huis.

Kosten installatie laadpaal thuis

Voor de aanschaf van een laadpaal, inclusief installatie en bijbehorende werkzaamheden ben je gemiddeld tussen de €1.500,- en €2.000,- kwijt. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van o.a. je wensen, je auto, de staat van je meterkast, het wel of niet omzetten naar een 3-fasenaansluiting en de af te leggen afstand van meterkast naar laadpaal.

Wilt u meer informatie over welke laadoplossing het meest geschikt is voor uw organisatie? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via 088 134 4070 of sales@onnect.nl.

Reactie schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *